Przejście w Tatrach
Góry:
Tatry Wysokie
Dolina:
Wielicka
Miejsce:
Gerlach
Nazwa drogi:
Kupczyk
Wycena:
VI+
Czas:
5h
Data:
2023-07-23
Uwagi:
Pod wschodnią ścianę podeszliśmy Walowym Żlebem przez Przełęcz Tetmajera. To dość dogodna wersja, jednakże wówczas zejście pod ścianę końcowym odcinkiem Trawersu Paryskiego jest dość niewdzięczne (krucho, II, rzesze ludzi idących w górę Żlebem Darmstädtera znajdujących się pod spodem), więc szczególna uwaga jest po prostu konieczna. Drogę robiłem po raz drugi po 12 latach przerwy. Opisałem ją wówczas w artykule „Gerlach trwale odciśnięty w urazie pamięci” (Góry nr 208, 10/2011). Tym razem depresja startowa była częściowo pod śniegiem. W takim przypadku warto po około 40m w pionie (i minięciu Stanisławskiego odchodzącego w lewo) wydostać się na płytowe skały po prawej stronie i przewspinać jeden pełen wyciąg sporo ponad dnem opuszczonej depresji (ok. III). Na trzecim wyciągu przeszliśmy Kominek Kupczyka, ale dziś uważam, że wejście do niego to V+. Na czwartym wyciągu znajduje się słynne Płytowe Zacięcie, któremu z dzisiejszej perspektywy pewnie bliżej do V+, niż do "VI", ale należy uwzględnić współczesne możliwości asekuracji i dostępne buty wspinaczkowe mogące łatwo zmieniać pierwotne postrzeganie. Największą zagadką była dla mnie kluczowa współcześnie (w mojej ocenie nie istniejąca w takiej formie podczas pierwszego przejścia) przewieszka na piątym wyciągu. Przed laty nie udało mi się jej przejść klasycznie i skończyło się na VI A0. Z czasem powtarzający zaczęli optować za wyceną VI+. Dziś również się do tego przychylam, choć uważam, że to bardzo górskie VI+ (sekwencja nieoczywista, asekuracja umiarkowana, chwyty ryzykowne). Dobry schemat autorstwa Aliny Szyld: https://www.climber.com.pl/zdjecia/9115.jpg (my skręciliśmy w prawo nieco wyżej, bo raczej po 40m od podstawy ściany). Wrysowanie autorstwa Andrzeja Ficka: https://www.climber.com.pl/zdjecia/9114.jpg. Przydatny opis i zdjęcia: https://www.climber.com.pl/?strona=post&id=410.
Kto:
Greg, Ilona
Klub:
KW Sakwa (Ilona)
Data publikacji:
2023-07-27